Профілактика харчових отруєнь
Профілактика харчових отруєнь
Не меншу, ніж інфекційні захворювання, небезпеку для здоров’я людини становлять отруєння продуктами харчування, водою, перш за все в теплу пору року.
Харчові отруєння — це тяжкі захворювання системи травлення й усього організму. Причиною їх виникнення є порушення правил гігієни — брудні руки, фрукти й овочі, уживання несвіжих харчових продуктів, отруйних грибів і рослин.
Симптоми: діарея (пронос), нудота, блювота, біль у животі, підвищення температури тіла, сильна остуда, загальна слабкість; ослаблення зору, розлади функцій язика та глотки, запаморочення, головний біль. Можливі випадки ураження центрів дихання та серцевої діяльності, що нерідко призводить до смерті людини.
Перша допомога
· Викличте «швидку допомогу».
· До приїзду лікарів:
- для промивання шлунку закип’ятіть та остудіть 5–6 л води (а в разі тяжкого отруєння — 10–12 л, тобто ціле цебро);
- шлунок можна промивати простою теплою кип’яченою водою, але краще розчинити в ній речовини, які знезаражують шлунковий уміст і сприяють нейтралізації токсинів.
Перша допомога на основі марганцю (калій перманганату)
Розчиніть кристали калій перманганату у воді, щоб утворився насичений темний розчин Відфільтруйте одержаний концентрат марганцю, пропустивши розчин через кілька шарів марлі.
Долийте концентрат у воду для промивання, щоб одержати блідо-рожевий розчин. Не намагайтесь приготувати більш концентрований розчин марганцю — можна спричинити опік слизової оболонки стравоходу та шлунка.
Перша допомога на основі питної соди або кухонної солі
Зробіть розчин: столова ложка соди або кухонної солі на 1 л води.
Перша допомога на основі чаю
Додайте в рідину для промивання трохи настояного або процідженого через кілька шарів марлі чаю, щоб вода трохи пожовтіла.
Перша допомога на основі активованого вугілля
Розведіть у кип’яченій воді чотири-п’ять упаковок активованого вугілля (кожна з них містить по десять 0,5-грамових пігулок) і додайте дві столові ложки суспензії (отриманий розчин води з часточками активованого вугілля) у кожну склянку рідини для промивання. Потерпілий повинен випити близько трьох–чотирьох склянок розчину.
Якщо біль у шлунку дуже сильний, а сама думка про їжу викликає нудоту — утримайтесь від її уживання впродовж 24–36 год. Для хворого шлунка й кишечнику спокій — найкращі ліки.
Коли термін лікувального голодування мине, починайте їсти маленькими порціями через кожні 3–4 год.